22 juni 2023 @ EnTranCe

Programma 2022

Bekijk hieronder de activiteiten van het afgelopen New Energy Forum.

Filters:

Energietransitie / Human Capital / Keynote /
Sander Heijne
De huidige hang naar groei is geen noodzaak, maar het resultaat van een verhaal dat we zijn gaan geloven. Sander vertelt vanuit een zoektocht naar een nieuw verhaal over een economie voor een andere, betere wereld. En als we die wereld kunnen schetsen, willen we deze ook realiseren, dat en niets minder is de ambitie.
Lees verder
Energietransitie / Masterclass /
Opschalen en Opschieten!
Urgenda is gekomen tot een rapport met vijf urgente agendapunten, een actieplan, voor iedereen die wél wil. Op het New Energy Forum geeft Marjan Minnesma samen met Lector juridische vraagstukken in de energietransitie Daisy Tempelman een inspirerende masterclass.
Lees verder
Energietransitie / Mobiliteit / Keynote /
Auke Hoekstra – HIVE TALK
Tijdens zijn Hive Talk op New Energy Forum laat Auke zien waar we staan met duurzame mobiliteit binnen de energietransitie. Maar bovenal vertelt Auke hoe we de toekomst van mobiliteit gezamenlijk kunnen versnellen. Vanuit inzicht en feiten naar actie!
Lees verder
Energietransitie / Systeemintegratie / Workshop / /
Arpit Gupta - Lightyear (EN)
Arpit biedt je zijn inzicht op het gebied van de energietransitie en vertelt over de ontwikkeling van de Lightyear One, de eerste auto die rijdt op zonnecellen! Het verhaal van Lightyear wordt wetenschappelijk ingeleid door lector systeemintegratie in de energietransitie Marten van der Laan.
Lees verder
Energietransitie / Keynote /
Bas Haring
Wat moet je vinden van marktwerking, economische groei en recessies? Je wordt geacht er iets van af te weten. Wanneer je stemt bijvoorbeeld. Politieke partijen hebben uiteenlopende ideeën over economische onderwerpen, maar wie heeft er gelijk? En toch stem je. Onwetend.
Lees verder
Energietransitie / Mobiliteit / Keynote / /
Kate Raworth – Doughnut Economy (EN)
Instead of focusing on the growth of the economy, we must ensure that everyone on earth has access to their basic needs while not limiting the opportunities for future generations by depleting our ecosystem. Is it possible to achieve this in Groningen with a Doughnut Economy?
Lees verder
Energietransitie / Waterstof / Workshop / /
Connecting Valley’s
Patrick Cnubben, Director of Hydrogen Strategy at New Energy Coalition, will take you through the developments of this Hydrogen Valley during New Energy Forum.
Lees verder
Waterstof / Demo /
Power to Flex Waterstof testopstelling
Deze opstelling onderzoekt nieuwe sensoren, opbrengst meting van waterstof en andere innovaties aan de hand van nauwkeurig bestuurbare elektrische voeding en een electrolyser-cel met camera’s.
Lees verder
Energietransitie / Keynote /
Marjan Minnesma – de Klimaatzaak
Stichting Urgenda won in 2015 de Klimaatzaak tegen de Staat en doorbrak daarmee de koers die door de overheid gevaren werd. Marjan Minnesma, directeur van de Stichting Urgenda, vertelt op het New Energy Forum haar verhaal.
Lees verder
Mobiliteit / Demo /
Drones
Drone Delivery Services demonstreert hun Delivery Drone, waarbij DDS tijdens de vlucht iets vanuit de lucht naar de grond gaat lieren.
Lees verder
Energietransitie / Systeemintegratie / Workshop /
Energiearmoede? Hoe doorbreken we het patroon?
Tijdens ‘Energiearmoede? Hoe doorbreken we het patroon?’ nemen Centre of Expertise Energie & Social Studies van Hanzehogeschool Groningen en het project Making City je mee in dit onderwerp en geven ze enkele voorbeelden van mogelijke oplossingen.
Lees verder
Energietransitie / Human Capital / Workshop /
De juridische kaders van de toekomst
Voor nieuwe technische ontwikkelingen zijn nieuwe juridische kaders nodig. Over welke toekomstscenario’s moeten we nadenken?
Lees verder
Human Capital / Mobiliteit / Debat /
Talent voor de werkplaats van de toekomst - HIVE MIND
De transitie naar duurzame mobiliteit vraagt om andere skills en nieuw talent. Hoe leiden we talent op voor de werkplaats van de toekomst?
Lees verder
Human Capital / Mobiliteit / Demo /
Meet the Hyperloop
In de toekomst reizen we wellicht razendsnel en duurzaam door luchtledige buizen door heel Europa. Ontdek wat de hyperloop is en wat het voor onze regio betekent.
Lees verder
Energietransitie / Demo /
Klimaattuin
De Klimaatproeftuin is een werkomgeving waarin organisaties kunnen experimenteren, innoveren en netwerken op het gebied van regionale en integrale klimaatadaptatievraagstukken. Aanschouw dit unieke terrein met eigen ogen!
Lees verder
Energietransitie / Mobiliteit / Livestream /
Dominique Dijkhuis – pensioenfonds ABP (stream)
ABP heeft de knop omgezet! Ze stoppen met beleggen in fossiele brandstoffen en investeren in schone energie. Hoe hebben ze deze omslag gerealiseerd?
Lees verder
Energietransitie / Mobiliteit / Workshop /
Hoe bewegen we reizigers tot duurzame mobiliteitskeuzes?
Tijdens deze HIVE MIND-workshop van Hive.Mobility gaan we in op theorieën van gedragsbeïnvloeding; communicatie en overtuigen en kijken met deze bril naar de uitdagingen om duurzame en inclusieve mobiliteit te realiseren. We nemen daarbij een aantal verduurzamingsrichtingen onder de loep.
Lees verder
Energietransitie / Workshop /
Opschaling van groene waterstof
Een workshop vol inspirerende verhalen van ondernemers met innovatieve ideeën op het gebied van waterstof in Noord Nederland. Kom erachter wat het project de Groene Waterstof Booster voor jou als mkb’er kan betekenen!
Lees verder
Energietransitie / Uitreiking / /
EnTranCe Awards
De EnTranCe Award is een aanmoedigingsprijs voor diegenen die de transitie vooruit helpen door innovatieve oplossingen te bedenken, uit te voeren, of groot te maken.
Lees verder
Energietransitie / Human Capital / Keynote /
Employability Platform
Hielke Hekman, Programme Manager Education & Employability, will share how New Energy Coalition will ensure that all (future) energy professionals will soon be able to find all the supply in one place.
Lees verder
Energietransitie / Human Capital / Demo /
Inspiratie- en demonstratiemarkt Gas 2.0
Bekijk en ervaar welke onderwijsinnovaties en projecten er in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, zoals een watersofsloep, E-kart of VR-experience.
Lees verder
Energietransitie / Uitreiking / /
Certificaatuitreiking
During New Energy Forum, a large group of participants will be put in the spotlight and festively receive their certificates.
Lees verder
Waterstof / Demo /
Waterstofboot
In 2021 is tijdens de 1ste editie van het New Energy Forum de waterstofboot V10 H2c van het Alfa College gedoopt. Nu zijn we een jaar verder en de boot heeft niet stilgelegen.
Lees verder
Mobiliteit / Waterstof / Demo /
Waterstof vrachtfiets
De waterstof vrachtfiets: een veel betere en slimmere oplossing dan de elektrische (bezorg)fiets.
Lees verder
Waterstof / Demo /
Waterstof demonstratietafel
Tijdens deze interactieve demonstratie doen we verschillende proeven die je zullen verbazen!
Lees verder
Demo /
Safesense veiligheidsensor
Aanschouw als één van de eerste de Nederlands/Belgische innovatie, de Safesense op het New Energy Forum!
Lees verder
Energietransitie / Workshop /
Duurzame energie en netcongestie
Hoe kunnen we coöperatieve duurzame energieproductie ontwikkelen bij de huidige netcongestie?
Lees verder
Waterstof / Demo /
Waterstofballon
Hoe reageert waterstof wanneer deze in een ingesloten omgeving ontvlamt?
Lees verder
Energietransitie / Special /
College tour met George Verberg
Oud-Gasunie-topman George Verberg (79) stond aan de wieg van de samenwerking tussen Gazprom en Nederland. Hoe kijkt hij met de kennis van nu naar beslissingen van toen? Heeft hij spijt?
Lees verder
Waterstof / Demo /
Waterstof koffie
Ben je toe aan heerlijke koffie? Kom dan snel langs bij de koffietent, want hier zetten we een vers gebrouwen én duurzaam kopje koffie voor je!
Lees verder
Energietransitie / Special /
College tour met Ruud Koornstra
Alle ingrediënten zijn beschikbaar om voorop te lopen in de energietransitie. Ruud neemt je in zijn presentatie mee naar het verleden, heden en toekomst en komt met voorbeelden waar we gezamenlijk onze schouders onder kunnen zetten.  
Lees verder
Demo /
The Building Action Group
The Building Action Group van Academie Minerva heeft onder leiding van kunstenaar Shane Waltener onderzoek gedaan naar natuurlijke en lokale materialen waarmee zij kunnen bouwen.
Lees verder
Waterstof / Demo /
Waterstof barbecue
Geniet op het cateringplein van een overheerlijke (vega) barbecue op waterstof!
Lees verder
Presentatie /
Onderzoekspresentaties masterstudenten
Studenten van verschillende masteropleidingen doen onderzoek naar uiteenlopende thema’s binnen energie en de transitie. Tussen de keynote sprekers in de Energy Barn presenteren studenten hun onderzoeksresultaten en aanbevelingen.
Lees verder
Mobiliteit / Waterstof / Workshop /
Waterstoftechnologie en mobiliteit - HIVE MIND
Om waterstof van waarde te laten zijn, moet het toegepast worden. Mobiliteit is één van de mogelijke toepassingsgebieden van waterstoftechnologie.
Lees verder
Mobiliteit / Waterstof / Demo /
Waterstofvrachtwagen
Hyzon zal een waterstofvrachtwagen aan het publiek tonen. Ook hebben bezoekers de mogelijkheid om een ritje te maken in dit innovatieve voertuig.
Lees verder
Mobiliteit / Waterstof / Demo /
Nederlands kampioenschap Hydrogen Grand Prix
De winnaars van het Nederlands Kampioenschap Horizon Hydrogen Grand Prix zijn met hun winnende, op waterstof gedreven raceauto te vinden op het New Energy Forum!
Lees verder
Systeemintegratie / Workshop / /
Shane Waltener
Shane Waltener’s work draws inspiration from craft traditions and processes. At its core Waltener’s work is rooted in ideas of ecology and the reuse and recycling of material. On New Energy Forum, he will present his newest publication.
Lees verder
Demo /
Top Dutch Solar Racing
Een duurzame auto op zonne-energie die 3000 kilometer kan afleggen? Op het New Energy Forum kun je met eigen ogen de zelfgebouwde Green Lightning van het Top Dutch Solar Racing-team aanschouwen!
Lees verder
Waterstof / Demo /
Virtual Reality Waterstof
Stap in de wereld van waterstof met de virtual reality demonstratie van Energy Delta Institute waarbij iedere stap van de toekomstige waardeketen van groene waterstof wordt uitgelegd.
Lees verder
Energietransitie / Systeemintegratie / Debat /
Big Data en AI in gebouwde omgeving
40% van het wereldwijde energieverbruik gaat om in gebouwen. Dat vraagt om inovatieve oplossingen. Big Data en AI vormen de oplossing.
Lees verder
Energietransitie / Presentatie /
Breaking barriers by braking wind
Het lectoraat Windenergie van de Hanzehogeschool geeft graag een inkijkje in hoe zij samen met studenten, bedrijven, projectorganisaties en andere onderwijsinstellingen probeert mee te helpen het uitdagende (wind)energievraagstuk op te lossen dat in de komende jaren voor ons ligt.
Lees verder
Energietransitie / Keynote / /
SAVE - creating public support for the energy transition (ENG)
One thing is clear: for a successful transition, communication between the public, business and government is essential. During this session, several speakers will share their knowledge, opinion, and vision on this issue.
Lees verder
Energietransitie / Mobiliteit / Keynote /
Reis je mee naar de toekomst? - HIVE TALK
In Noord Nederland kijken we vooruit, naar de toekomst van onze mobiliteit. Kijk en denk je mee, naar een duurzame en hoopvolle toekomst?
Lees verder
Energietransitie / Special /
Campus Talk met vrouwen in de energietransitie
Een Campus Talk op het New Energy Forum in samenwerking met vrouwen werkzaam in de energiebranche over de normering van de hybride warmtepomp vanaf 2026.
Lees verder
Energietransitie / Demo /
Bouwen met lisdodde
We zoeken steeds vaker naar duurzame bouwmaterialen. Eén daarvan is lisdodde, ook wel de rietsigaar. Dit biobased materiaal is uiterst geschikt als isolatiemateriaal.
Lees verder
Energietransitie / Waterstof / Presentatie /
Hydrohub MegaWatt Test Centre
Groene waterstof, innovatie en testen. Het komt allemaal samen in de nieuwe state-of-the-art onderzoeksfacilteit op het EnTranCe-terrein: the Hydrohub MegaWatt Test Centre. Carol Xiao van ISPT vertelt over het project.
Lees verder
Energietransitie / Presentatie / /
Sharing data in energy transition (ENG)
PhD candidate Hester Huisman of the University of Groningen will explain why data can help gaining new insights to speed up energy transition.
Lees verder
Energietransitie / Presentatie / /
Energy transition towards 2050
In this session, Jan Willem Velthuijsen will discuss some of the challenges we face towards net zero by 2050 and towards developing an energy system that is sustainable, equitable and secure.
Lees verder
Demo /
Waterbergend parkeerterrein
Naast Heathouse en tussen het IPO-gebouw ligt het waterbergend parkeerterrein van BuildinG.  Aanschouw zelf hoe 6m3 water in no-time verdwijnt onder het asfalt!
Lees verder
Energietransitie / Demo /
De elektrische compactkraan
Burgers, overheden en bedrijven zijn zich meer en meer bewust over hun impact op de wereld. Zo ook Wagenborg Nedlift, zij hebben hun aanbod in hijskranen uitgebreid met deels en volledig werkende kranen.
Lees verder
Energietransitie / Demo /
Zonnecarport EnTranCe
Het is één van de eerste studentenprojecten op EnTranCe. Maar wat nu? Eén van de mogelijkheden is om te testen met verschillende vehicle-to-grid (V2G) systemen. Biedt dit in de toekomst een oplossing voor de toenemende druk op het elektriciteitsnetwerk?
Lees verder
Workshop /
Donut van Vinkhuizen door Klaas Jan Noorman
De door Kate Raworth ontwikkelde Donut Economie krijgt vorm in Groningen! Samen met de gemeente Groningen verkennen we de mogelijkheden voor een eerste ontwerp van een Donut voor de wijk Vinkhuizen. Denk en praat met ons mee over de eerste Groninger Donut!
Lees verder
Workshop /
Ondernemerschap voor EnTranCe Award genomineerden
De combinatie van innovatie en ondernemerschap moet gestimuleerd worden. Daarom organiseert Bbeng voor de genomineerden van de EnTranCe Award een speciale workshop!
Lees verder
Mobiliteit / Waterstof / Demo /
Waterstofbus
Kom bij deze demo van de waterstofbus van Qbuzz meer te weten over hoe waterstof wordt toegepast binnen het openbaar vervoer.
Lees verder
Energietransitie / Demo /
De Ocean Grazer
De Ocean Grazer levert een belangrijke bijdrage aan één van de grootste uitdagingen in de energietransitie: het opslaan van duurzame energie. Kom langs bij “Ocean Grazer at the beach” en maak kennis met de technologie onder het genot van een drankje en ijsje bij het zwembad.
Lees verder