19 juni 2025 | Groningen

Jort Kelder

Locatie: Tent 1

Zelfverklaarde luis in (en voor) de pels van ondernemend Nederland heeft, wellicht tegen zijn ‘rechtse’ reputatie in, een klein hart dat klopt voor menig Goede (Groene) Zaak. Hij kaart onrecht en misstanden onverbloemd aan, en spaart zichzelf daarbij niet. Hij is beroemd geworden als de hoofdredacteur van Quote die de vermogens van tout Nederland publiceerde in de inmiddels vermaarde Quote500.

Sinds hij Quote na 13,3 jaar verliet, heeft hij naast het oprichten van de ‘site voor de kantoorklerk’ www.925.nl, zich ontwikkeld als televisiepresentator bij de programma’s Parla; Bij ons in de PC; Dragons Den, Profiel en Bij ons in de BV (allen KRO). Afgelopen zes televisieseizoenen had hij veel succes met het door hemzelf bedachte Hoe Heurt Het Eigenlijk (AVRO). Wat zwaardere kost was een serie over de opkomst en huidige neergang van het kapitalisme, Het Snelle Geld (2012 bij de VPRO). Thans is hij de helft van het even onverwachte als verfrissende presentatieduo van Ten Strijde, naast Pieter Jan Hagens en mag hij zodra daar aanleiding toe is ad hoc de stemming peilen van Neerlandsch’ hart tot onderbuik in het nieuwe NPO1 debatprogramma De Stelling van Nederland.

Hij is een van de weinige, zo niet de enige presentator, die zo vilein en innemend tegelijk is. Het resultaat is een integere, scherpe, snelle, kritische, eerlijke en buitengewoon aardige host, die bovendien goed geïnformeerd is. Of zoals hij het zelf zegt: geen slappe slijmjurk. Waarvan acte!

Deel dit artikel