20 juni 2024 | Groningen

Carlo van de Weijer

12:15 - 13:00 uur @ Tent 3

De mens is van nature mobiel. We zijn al van oudsher gemiddeld ruim een uur per dag onderweg. Maar door de ontwikkeling van steeds snellere vervoersmiddelen komen we in dat ruime uur steeds verder. Helaas gaat die vooruitgang gepaard met veel maatschappelijke en ecologische nadelen. Maar stoppen met mobiliteit is geen optie. De mens wil vooruit. Intussen heeft de auto zich ontwikkeld tot een ‘data producerend embedded software-platform’ en het internet koppelt vraag en aanbod aan elkaar om steeds effectiever aan onze transportbehoefte te voldoen. Zoals elke industrie die wordt geconfronteerd met de digitalisering, komen veranderingen in de mobiliteit in een exponentieel tempo op ons af. Rijden we straks in robot-taxi’s? Fietsen we straks allemaal elektrisch naar ons werk? Gaan we ooit duurzaam vliegen? Is er nog plek voor openbaar vervoer? Vliegen we in de toekomst met drones van A naar B of verplaatsen we ons alleen nog maar virtueel? Carlo van de Weijer zal vanuit zijn lange ervaring in de hightech en automotive industrie proberen de zin en de onzin van al deze ontwikkelingen te scheiden en te laten zien hoe we ons naar een duurzamere toekomst bewegen.

Carlo van de Weijer is een internationale spreker op het gebied van exponentiële technologie en de toekomst van hightech. Hij heeft een lange carrière in de automotive industrie, o.a. bij Siemens en TomTom. Nu is hij directeur van het Eindhoven AI System Institute aan de TU/e. Van de Weijer adviseert ministeries en bedrijven over de hele wereld over de toekomst van mobiliteit en is lid van de raad van toezicht van verschillende hightechbedrijven en start-ups.

“De mens zal altijd onderweg zijn en wordt steeds mobieler, dus moeten we dat 100% duurzaam en veilig maken in de toekomst.”

Deel dit artikel