19 juni 2025 | Groningen

Duurzaam vliegen met een Waterstof Ground Power Unit

Locatie: ENTRANCE-terrein

De verduurzaming van de luchtvaart krijgt een flinke boost dankzij een samenwerking tussen de Europese Unie, Provincie Drenthe, Holthausen Clean Technology, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, New Energy Coalition, KLM Equipment Services en Groningen Airport Eelde. Samen werken zij aan de ontwikkeling van een waterstof Ground Power Unit (GPU).

Een GPU voorziet vliegtuigen op de grond van elektrische energie. Traditioneel worden deze units aangedreven door diesel, wat meer dan een derde van het dieselverbruik op luchthavens veroorzaakt. Holthausen Clean Technology, samen met studenten van de Hanze, heeft een GPU uitgerust met een brandstofcel. Deze GPU, oorspronkelijk aangedreven door fossiele brandstoffen, is afkomstig van KLM Equipment Services op Schiphol. KLM stelt de GPU beschikbaar om de ontwikkeling van waterstoftechnologie op Groningen Airport Eelde (GAE) te ondersteunen.

GAE loopt voorop in het verduurzamen van de luchtvaart en fungeert als proeftuin en demonstratielocatie voor andere luchthavens. De kennis en ervaring die hier worden opgedaan, worden gedeeld met andere luchthavens om de luchtvaart verder te verduurzamen.

De waterstof GPU zal als proof of concept worden getest en gedemonstreerd op zowel Groningen Airport Eelde als Schiphol en is vandaag te zien op het New Energy Forum!

Deel dit artikel