20 juni 2024 | Groningen

Suze Gehem

12:45 - 13:15 uur @ Tent 1

Suze Gehem is duurzaam ondernemer in hart en nieren. Ze werd tot ‘duurzame bouwvrouw’ gekroond nadat ze samen met Wubbo Ockels in 2012 duurzaam adviesbureau De Groene Grachten oprichtte.

In het afgelopen decennium hielp De Groene Grachten 1.300 monumenteigenaren bij de verduurzaming van hun pand, waaronder iconische locaties zoals Koninklijk Theater Carré en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Nog eens 15.000 eigenaren ontvingen een duurzaamheidsplan via hun digitale tools. En dit is pas het begin. Haar ‘Big Hairy Audacious Goal’? Alle 140.000 monumenten in Nederland in de komende drie jaar van een duurzaam plan te voorzien. De organisatie werkt inmiddels op internationale schaal, waaronder in Spanje, Portugal, België en Italië.

Verder is Suze oprichter van ‘Rooftop Revolution’, een organisatie die nieuwe natuurgebieden bovenop daken ontwikkelt. In 2019 richtte ze ‘Green Light District’ op, waarmee het oudste gedeelte van de binnenstad van Amsterdam, inclusief het ‘Red Light District’, wordt getransformeerd tot toekomstbestendige buurt. Suze zit in de Raad van Bestuur van impactfinancier ‘Nationaal Groenfonds’. Met haar benoeming door het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en de gezamenlijke provincies is ze de jongste toezichthouder bij een financiële instelling van Nederland.

Suze ontving in de afgelopen jaren talloze prijzen voor haar bijdrage aan het verduurzamen van Nederland, waaronder de Duurzame Bouwvrouw Award en stond onder andere in de Duurzame 100 van Trouw. In 2023 werd Suze uitgeroepen tot de #1 van de ABN AMRO Duurzame 50. Dit is de jaarlijkse thermometer van duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland.

“Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal.”

Deel dit artikel