24 juni 2021 @ EnTranCe
Demo

Zernike Zwam

Iets lekkers maken van een gratis restproduct, hoe fijn is dat? In dit geval hebben we het over oesterzwammen, groot geworden op koffiedik. Een slimme oplossing die reststromen nuttig inzet voor een tweede leven van Zernike Zwam. De samenwerking tussen het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE), Westerzwam en de Hanzehogeschool zorgt ervoor dat in oude zeecontainers paddenstoelen worden gekweekt die ook lokaal weer worden verkocht.
De gekweekte zwammen zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn ze rijk aan vezels, B-vitaminen. De oesterzwam zorgt voor een bite en bijzondere umami­ smaak dat kan worden beschreven als hartig, zonder dat er zout aan is toegevoegd.
Tijdens New Energy Forum zal onze Razende Reporter stilstaan bij deze bijzondere oplossing met een lokale insteek! Leuk om te horen: de gouden tip hoe je een paddenstoelenrisotto kunt maken.

Zernike Zwam is is een onderzeel van ZAP: Zernike Advances Processing:
een unieke testomgeving voor biobased experimenten in Noord-Nederland. ZAP speelt in op de steeds sterkere signalen dat het gebruik van fossiele grondstoffen snel moet verminderen. Door innovatieve activiteiten in de regio te stimuleren draagt ZAP bij aan het vergroten van de werkgelegenheid in de biobased industrie. De ZAP innovatiecluster versterkt de Zernike Campus verder als locatie waar kennis en bedrijvigheid elkaar ontmoeten. De ZAP-faciliteit is een semi-industriële leer-werkomgeving waar kennisinstellingen en mkb-bedrijven samenwerken aan innovatieve oplossingen voor de biobased economie. De testfaciliteit is op het EnTranCe-terrein van de Hanzehogeschool Groningen te vinden.