22 juni 2023 @ EnTranCe

Meiltje de Groot: verduurzaming van luchtvaart en luchthaven

16:30 - 17:00 uur @ Groene tent

Luchtvaart moet innoveren en verduurzamen. De noodzaak om bewust met onze wereld om te gaan, is groter dan ooit. Voor ons, de volgende generatie en voor onze wereld. Maar hoe verduurzaam je als luchthaven? Meiltje de Groot, directeur Groningen Airport Eelde, neemt je mee in unieke ontwikkelingen, baanbrekende samenwerkingen en de maatschappelijke impact voor een betere wereld.

Groningen Airport Eelde loopt voorop in het verduurzamen van de luchtvaart en luchthaven en wordt gezien als proeftuin en demonstratielocatie voor andere luchthavens.
Er zijn veel mogelijkheden om onderzoek te doen, te testen, te innoveren en studenten op te leiden. Zo werkt de luchthaven met partners samen aan een compleet waterstof-ecosysteem op de luchthaven. Van productie van groene waterstof tot gebruik hiervan door derden en de luchthaven zelf.

Een onderdeel hiervan is de verduurzaming van zogenaamde Ground Power Units (GPU). Een GPU wordt ingezet om vliegtuigen aan de grond van elektrische energie te voorzien. Nu zijn diesel aangedreven GPU’s nog verantwoordelijk voor meer dan een derde van de dieselconsumptie van grondmaterieel op luchthavens. Op Groningen Airport Eelde wordt met verschillende organisaties, waaronder Hive.Mobility-partners Holthausen, Rijksuniversiteit Groningen en Noorderpoort, gewerkt aan verduurzaming van GPU’s, waaronder ’s werelds eerste waterstof-GPU!

Naast haar presentatie, wordt Meiltje ook geïnterviewd door Sander Heijne! Luister naar haar kritische blik over energietransitie om 12.30 – 12:45 uur bij de BuildinG – Breaking Barriers.

Deel dit artikel