24 juni 2021 @ EnTranCe
Demo

Magneettafel Waterstofwijk Hoogeveen

Tijdens het New Energy Forum laat de Razende Reporter je de magneettafel zien tijdens één van de demo’s op de livestream. De magneettafel is een maquette van het consortiumproject Waterstofwijk Hoogeveen die laat zien hoe de bestaande wijk Erflanden en nieuwbouwwijk Nijstad-Oost op termijn energieneutraal zullen worden. Gas maakt plaats voor waterstof, het liefst groen natuurlijk. De Hanzehogeschool Groningen heeft onderzoek gedaan naar o.a. de communicatie en het draagvlak onder inwoners in de wijk. Op de magneettafel zie je zowel de (her)inrichtingsplannen voor nieuwbouwwijk Nijstad-Oost als voor de bestaande woonwijk Erflanden.

Nieuwbouwwijk Nijstad-Oost zal volledig energieneutraal worden en verwarmd worden door middel van groene waterstof. Het is hiermee de allereerste waterstofwijk van de wereld met een eigen waterstofinfrastructuur! De wijk bestaat uit verschillende soorten woningen, maar de meeste zullen twee-onder-een-kap rijtjeswoningen zijn. Erflanden is een bestaande woonwijk in Hoogeveen, gelegen direct naast de nieuwbouwwijk. Ook hier wil men CO2 neutraal worden door middel van het maken van de transitie van aardgas naar waterstof als verwarmingsbron.

Het project Waterstofwijk Hoogeveen dient als belangrijk voorbeeld voor de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving. En je bent niet de eerste die hier interesse in heeft. Koning Willem-Alexander liet zich eerder al bijpraten over deze uitdagende plannen!