22 juni 2023 @ EnTranCe

Janka Stoker en Harry Garretsen: leiderschap in transitie

11:00 - 12:00 uur @ BuildinG

In deze turbulente tijden zijn de uitdagingen waar leiders voor staan groot en complex. In sneltreinvaart verandert de wereld om ons heen en de onzekerheid over hoe het verder moet is groot: denk aan de grote verandervragen over het klimaat, de energievoorziening en de energietransitie.

Meer dan ooit hebben we behoefte aan goede leiders die perspectief kunnen bieden en in staat zijn om leiding te geven aan dit soort transities. Veel problemen lijken echter juist te worden veroorzaakt door slecht functionerende leiders. Wat doet een crisis met het gedrag van leiders? Waarom vragen turbulente tijden om ander leiderschap? En waarom zijn leiders vaak slecht in staat om zelf te veranderen? Stoker en Garretsen zullen, op basis van hun recente boek ‘Goede leiders in onzekere tijden’, een antwoord geven op deze en andere vragen.

Janka Stoker
Janka Stoker is hoogleraar Leiderschap en organisatieverandering aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze studeerde sociale psychologie en arbeids- en organisatiepsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de Universiteit Twente. Van 1998 tot 2009 werkte ze voor het organisatieadviesbureau Berenschot als senior management consultant. In 2003 werd Stoker hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze samen met Harry Garretsen directeur is van het leiderschapsinstituut In the Lead. Inmiddels heeft zij vele publicaties op haar naam staan, o.a. op het gebied van leiderschap, macht, (management)teams en managementkwaliteit. Ze is tevens bestuurlijk actief (geweest), oa bij de EBG, de Unversiteit Twente en de Goldschmeding Foundation.

Harry Garretsen
Harry Garretsen is hoogleraar International Economics and Business aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde economie en promoveerde in 1991. Daarna werkte hij bij De Nederlandsche Bank en was hij hoogleraar economie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Universiteit van Utrecht. Garretsen is gespecialiseerd in macro- en internationale economie en tevens expert op het gebied van leiderschap en het functioneren van organisaties. Samen met Janka Stoker schrijft Garretsen ook regelmatig in nationale media, zoals in een vaste bijdrage voor Het Financieele Dagblad. Hij is tevens bestuurlijk actief (geweest) als bestuurder bij de universiteit, kroonlid SER, en lid van de Bankraad DNB.

Deel dit artikel