24 juni 2021 @ EnTranCe
Demo

Hoe tof is varen op water(stof) | doop van de H2-raceboot Alfa-college

Afgelopen maanden heeft een multidisciplinair team van studenten van het Alfa-college in Groningen een raceboot gebouwd die vaart op waterstof. Tijdens New Energy Forum wordt deze boot van de toekomst traditioneel gedoopt in de vijver op het EnTranCe-terrein. Met dit eeuwenoude gebruik om de bemanning van een boot een behouden vaart te wensen, wordt dit keer een futuristisch voertuig ingewijd. De studenten die de boot hebben gemaakt vertellen over het bouwproces. Elk team heeft vanuit een andere technische opleidingen zich met een specifiek onderdeel beziggehouden: Waterstof, Vervoer, Besturing, Romp, Elektro en PR. Ze werkten samen met het Energy College en bedrijvenvereniging West.

Door het bouwen van de boot en deelname aan de race wil deze mbo-instelling zoveel mogelijk studenten op een inspirerende manier kennis laten maken met waterstof. “Juist omdat we samenwerken met bedrijven die ervaring hebben met de nieuwste technieken, kunnen we onze studenten uitdagen deze toe te passen”, aldus Birgit Baumann, docent Commercieel Energie Technicus bij het Alfa-college.

Leuk om te weten: de boot doet als enige V10 waterstofboot mee aan de Solar Boat Race (op 22-25 september 2021)in Groningen, georganiseerd door Solar Sport One. Gaan ze winnen? Is de waterstofboot het snellere broertje van de boten op zonne-energie? Wat kunnen we verwachten van deze technologie? Kom naar de scheepsdoop en hoor de verhalen van de bouwers! Zij werken aan de mobiliteit van onze toekomst.

Voormalig Olympische zeilster, burgemeester van Jouw Noordzee en Chief Solar Officer van Solar Sport One Marcelien Bos – De Koning: “Hulde voor het lef van het team van het Alfa-college, die als eerste de V10 waterstofklasse bouwen. Samen bouwen is de beste manier om voorbereid te zijn op de toekomst”. Bos zal tijdens New Energy Forum aanwezig zijn om o.a. de waterstoffakkel (geïnspireerd op de Olympische fakkel) te ontsteken.