In de symposiaruimte E1.21/E1.22 van EnTranCe stelt Harry van Vliet, lector Doorwerking Praktijkgericht Onderzoek HvA, de volgende vraag centraal: hoe kom je tot impact?
Wat is de bijdrage van onderzoek aan de grote maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan, en hoe toon je dit aan? Die bijdrage van onderzoek aantonen is ingewikkeld, en dat is precies het vertrekpunt voor Harry van Vliet. Harry stelt als startpunt ter discussie dat we kennis als een estafettestokje doorgeven, en die op de een of andere manier uiteindelijk weten om te zetten in impact. Deze klassieke denkwijze moet worden opengebroken, betoogt Van Vliet, en hij gebruikt het woord ‘doorwerking’ als koevoet hierbij. Als een van de voorbeelden van doorwerking van onderzoek zal hij CIRCOLLAB bespreken. In CIRCOLLAB identificeren de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Hogeschool Windesheim en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten samen met 32 partners welke technologische, sociale en economische innovaties er in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) nodig zijn om de circulaire transitie in een stroomversnelling te brengen. En ze kijken hoe deze met interdisciplinair praktijkgericht onderzoek te realiseren zijn.
Wie is Harry?
Dr. Harry van Vliet is in januari 2021 gestart bij de HvA als lector bij het nieuwe lectoraat Doorwerking Praktijkgericht Onderzoek. Hij heeft ruim 13 jaar ervaring als lector. Van 2013 tot en met 2019 was hij lector Crossmedia aan de HvA, waarbij hij onder meer onderzoek deed naar digitale innovaties bij musea, mediawijsheid, festivalbeleving, mediastrategie, crowdsourcing, retail, crossmedia en het Nederlandse festivallandschap. Daarvoor was Van Vliet lector Crossmedia Business aan de Hogeschool Utrecht (2007-2013) en wetenschappelijk directeur van het Centre Of Expertise UCreate aan de Hogeschool Utrecht. Van Vliet studeerde Psychologie en Film- en Televisiewetenschap in Utrecht en promoveerde in 1991 aan de faculteit Letteren van de Universiteit Utrecht.