22 juni 2023 @ EnTranCe

Gemeente Groningen en Nabuurs: Hoe maken we duurzame stadslogistiek toegankelijk?

15:30 - 16:15 uur @ Groene tent

Wonen, leven, werken, ontspannen en leren zijn in de huidige steden tegenwoordig met elkaar verweven op vrijwel elke plek en op elk tijdstip van de dag. Datzelfde geldt ook voor de bevoorrading van winkels en horeca, de bevoorrading van kantoren en instellingen, het leveren van bouwmaterialen en leveringen aan huis. Door verstedelijking is er steeds meer strijd om de beschikbare ruimte, hoe die gebruikt wordt en door wie en wanneer. Dat zet ook druk op het logistieke systeem. Hoe kunnen we stadslogistiek op een nieuwe wijze vormgeven met minder logistieke bewegingen en minder emissies? Tjebbe Nabuurs en Sjouke van der Vlugt, Gemeente Groningen, laten je in hun verhaal de plannen zien voor zero-emissie-stadslogistiek van de gemeente Groningen.

Op bedrijventerrein Westpoort in Groningen wordt de Zero Emission Shared Smart Hub (ZESS-hub) ontwikkeld. De ZESS-hub draagt bij aan de plannen voor uitstootvrije stadslogistiek van de gemeente Groningen.

Vanuit Westpoort gaat transportbedrijf Nabuurs het vervoeren van (deel)ladingen voor ondernemers combineren en dit vervolgens met duurzame voertuigen in de binnenstad bezorgen. Daarnaast komt Van Kessel met een tank- en laadstation voor duurzame brandstoffen als elektriciteit en waterstof. Bovendien biedt de ZESS-hub een oplossing voor ondernemers die vanaf 2025 met uitstootvrij transport de binnenstad moeten bedienen, maar niet (rendabel) kunnen investeren in een duurzaam transportmiddel. De ZESS-hub wordt een broedkamer voor kennisontwikkeling voor duurzame logistiek. Dit unieke concept kan dienen als fieldlab voor verschillende projecten, biedt ruimte voor kennisuitwisseling tussen logistieke dienstverleners en onderwijsinstellingen kunnen leren van de opgedane ervaringen.

Tijdens deze sessie bespreken Tjebbe en Sjouke hoe de ZESS-hub bijdraagt aan de ambities van de Gemeente Groningen en Nabuurs, leggen ze uit hoe een open faciliteit geboden wordt waarmee ondernemers ontzorgd worden en gaan ze graag in discussie over initiatieven die het concept nog verder helpen. Ben jij erbij?

Deel dit artikel