22 juni 2023 @ EnTranCe

De rol van Big Data en AI in de energietransitie

16:15 - 16:45 uur @ BuildinG

40% van het wereldwijde energieverbruik gaat om in gebouwen, bijvoorbeeld om ze te verwarmen, koelen en ventileren. De helft (!) van dat energieverbruik gaat vaak verloren, doordat verwarmingen ’s nachts aanstaan of omdat installaties niet optimaal werken. Een wereldprobleem dat vraagt om innovatieve oplossingen. Gebouwinstallaties worden nu nog altijd op ouderwetse manier gestuurd en dat moet veranderen! We leggen graag uit waarom Big Data en AI de oplossing is.

Slimme algoritmen kunnen installaties op de meest optimale instellingen zetten en voorspellingen over de bezetting en het weer meenemen in hun aansturing. Heel concreet maakt kunstmatige intelligentie instellingen die de installaties veel efficiënter met energie om laten gaan. AI maakt het namelijk mogelijk om 20 tot 50% energie te besparen in gebouwinstallaties. Hoe dat nu gebeurt en hoe ver de ontwikkelingen zijn, lichten we graag toe.

Laten we de obstakels rondom het gebruik van Big Data en de mystiek rondom AI aanpakken en gebouwen op een modernere manier benaderen. Zo boeken we echte vooruitgang in de energietransitie – breaking barriers.

Spreker: Guido Bartelink, directeur ACS-Builings

Deel dit artikel